Geeft je de ruimte
Rembrandt College
Van groep 8 naar de middelbare school is een grote stap. Logisch dat je daar vragen over hebt. Het Rembrandt College wil jouw vragen graag beantwoorden om je te helpen een goede keuze te maken. We hebben er allemaal baat bij als jij op je plek bent.
"De fantastische tijd die ik op de school heb gehad dankzij mijn vrienden en alle toffe docenten, neemt niemand me meer af"
Annabel, oud-leerling
"Op het Rembrandt College heb ik de eerste stappen gezet naar een creatieve loopbaan als zelfstandig fotograaf"
Daan, oud-leerling
"Op het Rembrandt College kreeg ik de ondersteuning die ik op persoonlijk en leer gebied nodig had"
Kinthy, oud-leerling
"Door deze school heb ik mijn passie voor creativiteit weten te ontwikkelen en werk ik nu in de media en entertainment branche"
Bastiaan, oud-leerling
"Op het Rembrandt College maak je vrienden voor het leven, zelfs als je later in het buitenland woont"
Ymke, oud-leerling
Meer cultuur
Het Rembrandt College is een cultuurprofielschool. Dat betekent dat jij alle ruimte krijgt om je talenten te ontdekken en te ontwikkelen.
Cultuurprofielschool
Zo werk je elk jaar aan een eigen meesterwerk, op creatief of technologisch gebied, of je start een eigen onderneming. Bovendien zijn er allerlei creatieve workshops waar je aan deel kunt nemen. En wil je nóg meer, dan kun je je uitleven tijdens de jaarlijkse muziektheaterproductie en de RC Awards.
Meer sport
Vind je gym een van de leukste vakken? Dan hebben we goed nieuws voor je. Elke leerling heeft namelijk de mogelijkheid om enkele uren per week vrij in te vullen. En dat kan ook met sport!
Extra sportlessen
De lessen die je krijgt zijn intensiever dan de gewone gymlessen, maar je leert ook ándere dingen. Denk aan leidinggeven, samenwerken en organiseren. Bovendien maak je kennis met sporten waar je misschien nog nooit van hebt gehoord. Benieuwd welke dat zijn? Geef je dan op voor de extra sportlessen, en leef je uit!
Meer ondernemen
Wil jij je eigen onderneming starten? Schrijf je dan in voor het Start-Up-Meesterwerk!
Begin je eigen bedrijf!
Hierbij bedenk je allereerst wat je precies wilt aanbieden, en hoe je dat wilt organiseren. Je kunt bijvoorbeeld je eigen parfumlijn ontwikkelen, of een logo voor school ontwerpen. Door na te gaan wat jouw product of dienst uniek maakt, op welke doelgroep je richt en hoe je de PR regelt, leer je een hoop over het ondernemersvak. Wie weet is dit het begin van je eigen bedrijf!
Meer muziek
Het Rembrandt is een school waar muziek in zit!
Ontdek je muzikale talenten
En dat merk je al direct tijdens de introductieweek, als je een drumworkshop krijgt van Slagwerk Midden-Nederland. Maar je kunt ook muziek kiezen als eindexamenvak. Hoe tof is dat?
Meer technologie
Werk je graag met je handen en hou je van techniek? Ook dan zit je goed bij het Rembrandt.
Ontwerp er op los!
Tijdens je Meesterwerk-uren kun je bijvoorbeeld een lamp maken, of je eigen bootje bouwen. Ook kun je leren programmeren, en bijvoorbeeld een eigen videogame ontwerpen. Of een robot die je kunstjes kunt laten doen. Hoe vet is dat?!
Meer uitvoeren
Op het Rembrandt College is ruimte voor nieuwe ideeën!
Plan, organiseer en beleef!
Op het Rembrandt kun je van alles organiseren. Of het nu gaat om een schoolfeest, een modeshow of een voetbalcompetitie: er is ruimte voor. Je bedenkt een programma, maakt een begroting, je regelt alles wat er nodig is, leidt het evenement in goede banen en ruimt aan het eind de rommel op. Zo leer je samenwerken en verantwoordelijkheid nemen. Daar heb je je hele leven wat aan!
Meer debatteren
Sluit je aan bij ons ijzersterke debatteam!
Ben jij een ster in overtuigen?
Ieder jaar verzorgen de leerkrachten Nederlands en maatschappijleer in de vierde klas een blok debatteren. Tijdens dit blok leer je goede argumenten te bedenken en te spreken voor een publiek. Ook ontdek je hoe je taal als wapen kunt inzetten. Op de slotdag ga je in groepjes met elkaar in debat. Wie weet het best te overtuigen? Dat bepalen onder andere gemeenteraadsleden uit Veenendaal!
Op het Rembrandt krijg je niet alleen klassikaal onderwijs: je hebt ook Rembrandt-uren. Een deel van deze uren kun je besteden aan extra lessen. Maar je gaat ook aan de slag met een meesterwerk.
Maatwerk
De Rembrandt-uren bestaan bijvoorbeeld uit Cambridge Engels, voor leerlingen die zich intensief met de Engelse taal en cultuur willen bezighouden. Ben je meer van de technologie, dan kun je dingen leren ontwerpen. Een brug die zo sterk mogelijk is, bijvoorbeeld. Of een bootje. Ben je liever wat actiever bezig? Je kunt ook extra sportlessen nemen. Uitdaging genoeg!
Meesterwerken zijn projecten waar je individueel of in groepjes aan werkt. Ze horen niet bij één bepaald vak, ze zijn juist vakoverstijgend. Daardoor leer je weer andere dingen dan tijdens de ‘gewone’ lessen. Ook kun je een project doen samen met leerlingen uit andere leerjaren en van andere niveaus. En ook dat is leerzaam!
Robot
Je kunt samen bijvoorbeeld een korte documentaire maken, een robot ontwerpen of een campagne verzinnen om voedselverspilling tegen te gaan. Alles kan, zo lang het maar te maken heeft met creativiteit, technologie en/of ondernemerschap. Uiteraard word je hierbij goed begeleid. En aan het eind van het schooljaar worden alle meesterwerken gepresenteerd tijdens een evenement voor de hele school.
Om het beste uit jezelf te kunnen halen, heb je een veilige omgeving nodig. Die biedt het Rembrandt! Als enige openbare school in de regio is bij ons iedereen welkom en kun je helemaal zijn wie je bent.
Alle lessen vinden bovendien plaats onder één dak. Dat maakt de school compact en overzichtelijk. Het Rembrandt vormt bijna een tweede thuis!
Fijne sfeer
De open sfeer van het Rembrandt vinden leerlingen én docenten erg prettig. Het gaat er op school informeel en gemoedelijk aan toe. Iedereen kent elkaar, leerlingen en leerkrachten gaan respectvol met elkaar om. Dat maakt dat je je op het Rembrandt veilig en gezien voelt. Bovendien heeft elke klas een of twee mentoren. Zij houden in de gaten hoe het met je gaat, thuis en op school, zodat jij je goed kunt ontwikkelen.
Introductieweek
Elke brugklas heeft twee mentoren. Met hen én met je toekomstige klasgenoten maak je al kennis vóór de zomervakantie, als je weet dat je naar het Rembrandt gaat. Zo leer je alvast wat mensen kennen en weet je al een beetje de weg als je straks bij ons op school komt. Wel zo fijn! Na de zomervakantie begin je met een introductieweek. Tijdens die week doe je spelletjes, ga je sporten en krijg je opdrachten in en rondom de school. Je zult zien dat je je daardoor al snel bij ons thuis gaat voelen.
Het Rembrandt College scoort al jaren hoog op resultatenlijstjes. Zo heb je op het Rembrandt een grotere kans dan gemiddeld om in één keer te slagen voor je eindexamen.
Het maakt daarbij niet uit of je nu mavo, havo of vwo doet: wie bij ons eindexamen doet, haalt meestal in één keer de eindstreep. Ook stroom je op het Rembrandt sneller door. De examencijfers liggen op het niveau van het landelijk gemiddelde.
Het Rembrandt is een cultuurprofielschool. Dat betekent dat er veel aandacht is voor kunstzinnige vorming en creativiteit. Zo zijn er Rembrandt-uren en cultuurweken, kun je bij ons eindexamen doen in een kunstvak en organiseren we ieder jaar een talentenjacht en een muziektheatervoorstelling.
Al tijdens de introductieweek krijg je allerlei workshops, op het gebied van muziek, dans en beeldende vorming. Een leuke manier om elkaar en de school te leren kennen! Ook in leerjaar 2 en 3 worden er zulke workshops aangeboden. Maar het Rembrandt heeft nog veel meer te bieden!
RC Awards
Speel je harp, doe je aan tapdansen of heb je talenten op een ander vlak? Ieder jaar kun je auditie doen voor de strijd om de RC Awards! In de herfst oefen je je presentatie onder leiding van docenten en met elkaar. Dat is niet alleen leuk, het is ook heel leerzaam. In december treed je dan op. Wie weet sleep jij wel de publieksprijs of de vakjury-Award in de wacht!
Muziektheater
Lijkt het je leuk om mee te werken aan een muziektheaterproductie? Ook dan zit je goed bij het Rembrandt College! Ieder jaar bedenken leerlingen en leerkrachten samen een verhaal rond een zelfgekozen thema. Ze schrijven liedjes, ontwerpen kleding, ze maken decors, ze zingen, dansen, spelen, bedienen licht en geluid… Je kunt zelf bedenken wat jij wilt doen. Maar kijk wel uit. Wie één keer mee heeft gedaan, wil het volgend jaar weer!
Het Rembrandt College vindt het belangrijk dat leerlingen zich optimaal kunnen ontwikkelen. Daarom bieden we maatwerk, zodat jij je lesprogramma desgewenst kunt verbreden, verdiepen of versnellen.
Maatwerk
Misschien wil je wel een extra vak volgen. Of ben je ergens zo goed in dat je dat vak op een hoger niveau aankunt, of eerder kan afronden. In overleg met je mentor kijk je wat bij jou het beste past.
Plan
Samen met je mentor stel je vervolgens een plan op. Dat leg je voor aan de maatwerkcoördinatoren. Zien zij je plan ook zitten, dan kun je verder. Zo krijg jij alle ruimte om je talenten te ontwikkelen. Die hoeven trouwens niet alleen binnen school te liggen. Het kan ook zijn dat je je eigen bedrijf wilt opzetten. Of je sport, danst of musiceert op hoog niveau, waardoor je je lesprogramma wilt aanpassen. De school probeert zoveel mogelijk aan je wensen tegemoet te komen.
Natuurlijk willen we graag dat jij uiteindelijk je diploma haalt. Maar nóg belangrijker vinden we het dat jij je als mens ontwikkelt. Dat je goed in je vel zit en straks vol zelfvertrouwen de wijde wereld instapt.
Daarom is er op school veel ruimte om vragen te stellen en zelf op onderzoek uit te gaan. Die vrijheid om je eigen nieuwsgierige neus achterna te gaan vindt het Rembrandt heel belangrijk. Zo kun je ontdekken wat je leuk vindt, wat je goed kunt en waarin je je wilt ontwikkelen.
Zelf aanpakken
Daarnaast willen we graag dat je een brede kijk op de wereld krijgt. Dat je kritisch leert denken, je je een mening kunt vormen en creatief wordt in het vinden van oplossingen. Vandaar dat je op het Rembrandt alle ruimte krijgt om zelf dingen aan te pakken. Op een manier die bij jou past.
Mentorlessen
Verder krijg je in de brugklas twee mentoren. Zij laten je zien hoe je je huiswerk kunt organiseren, maar ze leren je ook omgaan met anderen en met jezelf. Wie ben ik? Waar liggen mijn grenzen? Hoe ga ik om met mensen die anders over dingen denken? Door over zulke onderwerpen te praten leer je stevig in je schoenen te staan, maar ook oog te hebben voor anderen. Daar kunnen jij én de samenleving je leven lang plezier van hebben. Want de maatschappij, dat ben jij!
Waarom zou ik voor het Rembrandt College kiezen?
Ik ben niet zo creatief. Is het Rembrandt college dan wel iets voor mij?
Jazeker! Creativiteit is veel meer dan goed kunnen tekenen of originele filmpjes kunnen maken – om maar wat te noemen. Het is in de eerste plaats een manier van denken. Het gaat erom dat je oplossingen kunt verzinnen voor een probleem. Dat je initiatief durft te nemen en durft te improviseren. En dat je je niet direct uit het veld laat slaan als de ene oplossing niet werkt, maar dan gewoon iets anders probeert. Op het Rembrandt vinden we het belangrijk ook zúlke vormen van creativiteit te stimuleren. Kritisch nadenken, dingen onderzoeken en openstaan voor andere invalshoeken – het zijn allemaal vaardigheden waar je de rest van je leven iets aan hebt.
Stel dat er heel veel aanmeldingen zijn. Wijzen jullie dan leerlingen af?
Nee, dat doen we niet. Iedereen is welkom! Wél is het belangrijk dat je een mavo-, havo- of vwo-advies van de basisschool hebt gekregen. Én dat het Rembrandt College je kan helpen als je een zorgvraag hebt.
Welke soort brugklassen bieden jullie?
Wat zijn dakpanklassen?
Dakpanklassen bieden de mogelijkheid om de niveaukeuze even uit te stellen. Soms is namelijk nog niet zo duidelijk welk niveau een leerling aankan. Een dakpanklas is in zulke gevallen een uitkomst. Je krijgt dan meer tijd om je te ontwikkelen en te ontdekken wat je mogelijkheden zijn. Daarna maak je pas je definitieve keuze voor mavo, havo of vwo.
Wij hebben dakpanklassen voor mavo/havo en havo/vwo in het eerste leerjaar, en daarnaast voor havo/vwo in het tweede leerjaar. In de dakpanklas krijg je les op het laagste niveau. Denkt de docent dat je meer aankunt, dan kun je op een hoger niveau verder. Dat kan gelden voor één vak, maar ook voor meerdere. Je kunt dus vakken volgen op verschillende niveaus. De boeken en methodes van de diverse vakken zijn hierop uitgezocht.
Wat bieden jullie aan begeleiding?
De begeleiding van leerlingen is één van onze sterke punten. Elke klas heeft een mentor. Die ziet de leerlingen wekelijks klassikaal, maar coacht leerlingen ook individueel. Daarbij kijkt hij of zij samen met jou, je ouder(s)/verzorger(s) en eventueel andere docenten wat jij nodig hebt om goed op school mee te kunnen doen. Misschien heb je dyslexie of dyscalculie en heb je daar begeleiding bij nodig. Of kun je wel wat huiswerkondersteuning gebruiken, als je het moeilijk vindt om thuis huiswerk te maken. Maar ook als je last hebt van faalangst kan de mentor je helpen. In de tweede klas kun je zelfs een speciale training volgen om je faalangst de baas te worden.
Verder besteden we op school aandacht aan leren studeren. Hoe deel je je tijd goed in? Wat is een handige manier om woorden uit je hoofd te leren? Over zulke dingen gaat het tijdens mentoruren. Je leert plannen en organiseren met een agenda (Plenda) die je in de brugklas van het Rembrandt krijgt. Daarnaast bieden we - tegen een kleine vergoeding - steunlessen, voor Engels, Nederlands en wiskunde. Je kunt ook één-op-één hulp krijgen van een ouderejaars (tutor) voor een vak dat je moeilijk vindt. Ook hiervoor vragen we een kleine bijdrage.
Tot slot hebben we op school iemand die onze toptalenten begeleidt en voor hen maatwerk-trajecten ontwerpt. Hij ondersteunt leerlingen die, vanwege hun bijzondere talent, bijzondere begeleiding nodig hebben.
Zijn de schoolboeken echt gratis?
Jazeker! Alle schoolboeken, ook het digitale lesmateriaal, zijn gratis. Daarvoor krijgt de school geld van de overheid. Het Rembrandt bestelt daarom de boeken die je nodig hebt. Deze worden bij je thuisbezorgd in de twee weken voordat het schooljaar begint. De kosten voor rekenmachines, atlassen en/of woordenboeken komen wel voor rekening van je ouder(s) of verzorger(s). Dat geldt natuurlijk ook voor dingen die je kapotmaakt of kwijtraakt. Het Rembrandt College geeft aan het begin van het schooljaar aan welke bijdrage er van je ouder(s)/verzorger(s) wordt gevraagd.
Ja, ik wil graag naar het Rembrandt! Hoe schrijf ik me in?
Van 25 maart tot en met 31 maart 2024 kun je je aanmelden. Ga daarvoor naar www.veensvo.nl en kies voor het Rembrandt College. Voer alle gegevens in, controleer nog even goed of ze kloppen en druk op ‘verzenden’. Als het goed is, ontvang je twee tellen later een bevestigingsmail. Klik vervolgens op de link in deze mail om je aanmelding te bevestigen.
Als je van je basisschool een mavo-, havo- of vwo-advies hebt gekregen en verder geen speciale zorg nodig hebt, dan kun je sowieso op het Rembrandt College terecht. Heb je wel een zorgbehoefte, of is er iets anders aan de hand, dan neemt de school contact op met jou en je ouder(s)/verzorger(s) om te kijken of het Rembrandt College voor jou wel de beste keuze is. Eind mei krijg je per mail te horen of je toegelaten kan worden.
Wat zegt de onderwijsinspectie over het Rembrandt College?
De onderwijsinspectie komt eens in de vier jaar langs op alle scholen in Nederland. Vorig jaar hebben zij het Rembrandt College bezocht. Daar is een aantal sterke en een aantal verbeterpunten uit gekomen. Met de verbeterpunten zijn we hard aan de slag gegaan. De inspectie heeft intussen laten weten dat we die punten goed hebben opgelost. Onze sterke punten hebben we natuurlijk behouden. Wat die sterke punten zijn?
Wat hebben jullie hoogbegaafden te bieden?
We hebben op het Rembrandt College helaas geen apart hoogbegaafdentraject. Het Rembrandt biedt wel leertrajecten op maat aan. Zo kan een leerling één of meerdere extra vakken kiezen, vakken op een hoger niveau volgen of ze eerder afronden.
Wat gebeurt er als er lessen uitvallen?
In de eerste twee leerjaren kijken we of vervangende docenten de lessen over kunnen nemen. Vanaf het derde leerjaar worden leerlingen zelfstandig, maar wel onder toezicht, aan het werk gezet.